Belgisch hardsteen

Belgisch Hardsteen wordt ook wel Blauwsteen of Arduin genoemd. De fossielen die in het gesteente zitten zoals de zeelelies en de schelpen geven het een prachtige pure uitstraling en bewijzen dat het duizenden jaren oud is.

Belgisch Hardsteen is een kalksteensoort. Het bestaat  voornamelijk uit kalk. Dit is een teken dat het gesteente wel hard is, maar ook enigszins poreus. Er kunnen vrij snel krasjes op komen. Daarnaast is kalk gevoelig voor zuren. Denk hierbij aan frisdrank of fruitzuur van een citroen of sinaasappel. Het gevolg van deze reactie is dat er een vlek ontstaat.

Een behandeling tegen de vlekken is daarom erg belangrijk. Het kan alleen niet volledig voorkomen worden dat er vlekken op komen, een behandeling helpt wel het proces te vertragen en om het blad te behouden. Maar is of het erg dat het kras- en vlekgevoelig is. Natuurlijk is dat eerste krasje of vlekje vervelend, maar na verloop van tijd krijgt het blad hierdoor de prachtige geleefde uitstraling die bij een dergelijk blad hoort.

Wanneer u door een historische plaats als Amsterdam, Rotterdam of Utrecht loopt ziet u dat vrijwel elke entree van een grachtenpand met Belgisch hardsteen is bekleed. De gevels geven een prachtig doorleeft uiterlijk.